20 augusti 2009

Japanskt sommarlov

Nu har jag mindre än två veckor kvar i Japan. Studierna har gått bra och sommarlovet varit späckat av aktiviteter. Om bara en liten stund ska jag åka till Tokyo för att ta nattbussen till Kyoto, och vidare därifrån nästa dag till Nagasaki. Men innan dess hinner jag med att visa lite bilder från mitt sommarlov så här långt.

Fyrverkerier är en sommartradtion i Japan istället för nyårstradition. På den helige Dominikus dag, den 8 augusti åkte jag och två kamrater in till Tokyo för att titta på Tokyobuktens fyrverkerifestival. Vi var inte ensamma.Festivalen ägde rum i Harumi på en konstgjord ö i Tokyobukten. Den vida öppna ytan kommer är den föreslagna platsen för bygget av den nya olympia-arenan utifall att Tokyo skulle få OS år 2016. Enligt den engelska översättningen verkar det dock som att de tänker använda den här grusplanen precis som den är som OS-arena?!


Fyrverkerier (花火, hanabi, blom-eld). Sammanlagt avfyrades över 12 000 pjäser under loppet av 80 minuter. Helt fantastiskt att se på.

Måndagen därpå, min kära mors 60-årsdag åkte jag med sju andra utbytesstudenter till berget Fuji i syfte att bestiga Japans högsta topp.


Vi tog en buss till den femte nivån av berget på 2300 meters höjd. Förhållandena var perfekta, men på grund av en tyfonvarning fick vi inte klättra högre än till bergskojan på 2800 meters höjd. Men utsikten därifrån, särskilt morgonsolen, var inte så illa heller.

Förra helgen deltog jag i Saitama Youth Day, stiftsungdomsdagen för Saitama stift.


Kvällsbön. Bön var dock inte någon prioriterad del av programmet. Inte var det mycket till ordentlig undervisning heller. Men det var i alla fall roligt att träffa en massa unga japanska katoliker (samt en ganska jämnårig amerikansk engelsklärare), och prata gemensamma minnen från WYD i Sydney.


Mässa med biskop Marcellino på jungfru Marias upptagning till himmelen.


Lägergården låg i staden Mashiko i Tochigi-prefekturen, långt från storstaden och nära till bergen. Efter lördagens mässa gjorde vi ett "Walk rally", uppe i de intilliggande djungelliknande bergen, och besökte även ett buddhisttempel.


På kvällen klädde alla upp sig i traditionell japansk kimono eller den manliga sommarvarianten yukata.


I fredags tog jag en tur till Tokyo för att besöka två vackra kyrkor. Först St Francisco Xaviers kyrka i Kanda, som tidvis fungerat som katedral efter att den gamla katedralen i Sekiguchi förstördes under kriget. Här förvaras bl a reliker från St Francisco Xavier, men det var tyvärr inte tillåtet att fotografera inne i kyrkan.


Jag fick dock tillåtelse att fotografera i salesianernas kyrka i Himonya, vilken är konsekrerad till Vår Fru av Edo (gamla namnet på Tokyo).


Detta är utan tvekan den vackraste kyrkan jag besökt hittills i Japan (och en av de vackraste över huvud taget).


Därefter tog jag en tur till Meiji-helgedomen invid Yoyogi-parken.
Fontäner i Yoyogi-parken.


I närheten ligger den gamla olympiastadion från 1964.

Igår blev jag även bjuden på konstmusem av en mycket snäll dam i församlingen. Museet för västerländsk konst i Ueno-parken innehöll till mitt stora intresse oväntat många bibliska motiv. Och den typiskt japanska konsten på museet för modern konst gjorde också starkt intryck.

Nu måste jag skynda iväg till nattbussen!

1 Comments:

At 6:11 fm, Blogger Teija said...

Bloggupprop!

http://katolskmamma.blogspot.com/2009/09/fasta-for-biskop-anders.html

 

Skicka en kommentar

<< Home