27 juli 2009

Asakusa

Dagen efter utfärden till Nikko tog vi efter söndagsmässan en tur intill Tokyo.


Efter en tur med den för dagen ovanligt fullpackade monorailbanan Yurikamome (Liljemåsen), tog vi en vattenbuss från Tokyobukten till Asakusa.


Tokyotornet skymtar fram.


Kajen till Tsukijis fiskmarknad.


På vägen passerar man under inte mindre än tolv broar.


Kaminarimon (Åskporten), ingången till Sensjojitemplet i Asakusa. När vi kom hit slog det mig att det etymologiska ursprunget för det japanska ordet för åska, kaminari (雷) möjligen skulle kunna vara kami-nari (神鳴り), "gudarop". Till höger och vänster vind- och åskgudarna Fujin och Raijin, kända från Final Fantasy VIII.


Mellan kaminarimon och själva tempelbyggnaderna ligger Nakamise-dori, kantad av otaliga turistaffärer. Tokyos motsvarighet till Västerlånggatan. Efter många funderingar bestämde jag mig till sist för att köpa en T-shirt med japans karta.

Hozomonporten.


Huvudtemplet, som för närvarande är under ombyggnad.
Vi hann även ta en liten tur till Ueno-parken. Att jämföra med bilderna från april.


På vägen tillbaka till kyrkan för vesper och benediktion passarade vi även ett omikoshi (お神輿), shintos motsvarighet till Corpus Christi-procession, där shinto-guden som vanligtvis bor i sin helgedom tas med på en tur genom stadens gator.

Jag måste faktiskt säga att fast det blev mycket buddshisttempel och shintohelgedomar under helgen så var det väldigt intressant att få ta del av den japanska kulturen, som ju är mycket djupt sammanbunden med de traditionella religionerna.