12 januari 2009

日本の正月に習慣 Japanska nyårstraditioner

I Sverige är vi vana vid att många kristna högtider är allmänna helgdagar, som exempelvis Epifania (Trettondedag jul) och Kristi himmelsfärds dag. I Japan är dock föga överraskande så inte fallet. Således firades Epifania söndagen den 4 januari istället för tisdagen den 6:e. Efter mässan den 4:e var jag med på fågelskådning med fågelskådarklubben för första gången. I närheten av universitetet finns en naturpark där det gick att se en hel del fåglar även mitt i vintern, varav de flesta inte finns i Sverige.


Jag testade på skoj att ta en bild genom tubkikaren, på en Karugamo (Fläcknäbbad and). Mer intressanta var dock Kogera (Japansk pygmyhackspett) och Segurosekirei (Japansk svartryggad ärla).

Fågelskådningen övergick senare i dragflygning, en typisk japansk nyårstradition.

Det blåste riktigt bra!


Yamaguchi-kun, Narita-kun och jag.

Istället för religiösa högtider är de allmänna helgdagarna i Japan baserade på diverse kulturella företeelser. Idag, den andra måndagen i januari firas exempelvis "Bli-vuxen-dagen" (成人の日, Seijin no hi). då alla som fyller 20 år under året samlas för att fira att man blivit vuxen. I kyrkan var det i söndags en liten välsignelseceremoni för två av församlingens 20-åringar. Efteråt var det nyårsfest med traditionsenlig mochi-tillverkning. Mochi (餅) är degiga riskakor som måste bankas ordentligt med trähammare för att få rätt konsistens. Undertecknad hjälpte till med detta.


På Bli-vuxen-dagen bär killar som regel vanlig kostym, medan tjejerna är något mer uppseendeväckande i sina traditionella kimonor. Här ses vi alla posera efter att bankat färdigt mochi-degen.


Det var allt för den här gången. Hoppas att ni har haft en bra jultid (som ju slutade igår). Men det är inte långt kvar till fastan!

1 Comments:

At 10:21 fm, Anonymous Anonym said...

Hej Gustav, och god fortsättning på 2009. Härlig mochi-bankarbild!

 

Skicka en kommentar

<< Home